Jobbintervju; Skal du øve og pugge eller forberede deg?

jobbinter

Av en eller annen grunn så har de fleste som driver med karriereveiledning og jobbsøkerkurs (ikke alle) fått det for seg at det å forberede seg før et intervju innebærer øving og pugging på hva du skal svare på det og det spørsmålet. Av den grunn så har da de fleste jobbsøkere fått det for seg at dette er smart. Vel, øving og pugging er det verste du kan gjøre før et intervju. Her forteller jeg hvorfor.

 
For ca. 2 år siden hadde vi med en deltaker på jobbsøkerprogrammet DUJSK i Oslo som hadde vært med på et jobbsøkerprogram sponset av tidligere arbeidsgiver. Han dro fram et hefte han hadde fått på dette kurset og viste meg noe som fikk sinnet mitt til å «koke». Mot slutten av heftet var det listet opp de 50 mest vanlige spørsmålene på et intervju og så de 50 beste svarene. Og ja, han hadde så fått beskjed om å pugge disse svarene på forhånd. Da var han vist forberedt mente dette selskapet….

Hvilke «smarte» vesen har fått det for seg at dette er lurt? Er det rart jobbsøkere er nervøse før et intervju? Er det rart jobbsøkere gruer seg til et intervju? Er det rart intervjuer føler det er vanskelig å bli kjent med jobbsøkeren?


Så hva skal du gjøre og ikke før intervjuet?

Du skal ikke øve og ei heller er det noe du skal pugge.
Det du skal gjøre derimot er å forberede deg!

Så hva er forskjellen på forberedelser og pugging og øving?

La oss ta et eksempel; Dine sterke sider.

Forberedelser er å tenke gjennom hva dine sterke sider er og kanskje også skrive dette ned. Så er det å tenke litt på konkrete historier / eksempler der du har tatt i bruk dine styrker. Ikke mer ikke mindre.

Øve er å øve inn svaret på hva du skal svare dersom du får spørsmålet «hva er dine styrker?» Pugge er å huske absolutt alle styrkene dine i en viss rekkefølge.

Øver du på et spørsmål så kan det være du blir målløs dersom du får et annet type spørsmål rundt det samme emnet og dermed ikke får fram det du ønsket å få fram. Pugger du alt av svar (slik som dette selskapet jeg nevnte ovenfor ville du skulle gjøre) så vil det koke i hodet ditt og du vil ende opp med å huske mindre enn om du bare hadde tatt ting naturlig for deg i intervjuet.

Slik er det også med masse andre spørsmål som svakheter, tidligere oppnåelser, hva kan du tilby i denne jobben, hvor ser du deg selv om fem år osv.

Så, det å forberede seg gjør at du kan gå inn mer avslappet enn alle de som tror / har blitt fortalt at forberedelser handler om øving og pugging. Det å forberede seg gjør at du gir ekte og naturlige svar i motsetning til de svarene alle andre gir fordi de har øvd på de samme svarene. Det å forberede seg gjør at du sover godt natten før i stedet for at du ligger der og prøver å huske på ord og setninger som kan brukes i tilfellet du skulle få det spørsmålet, det andre spørsmålet eller de andre 1000 + mulige spørsmålene som er der ute.

Så skal du også vite at det ikke gjør så mye om det er en eller annen ting du ikke kan svare på. Det viser at du er ekte og det viser at du ikke bare kommer med det samme oppgulpet som alle andre.

Jobbsøk handler om å være deg selv. Da skal du også være deg selv i en intervjusituasjon. Du vil raskt oppleve at du blir bedre likt og at dine sjanser for å sikre deg jobben øker betraktelig.

Husk å forberede deg, men husk også at øvelse og pugging ikke gjør mester i jobbsøkersammenheng. De gjør bare at du ikke får jobben. Om noen sier noe annet så hils dem fra meg og be dem slutte å leke med jobbsøkeres karriere. De kan forresten ringe meg også om de tørr 😊

Jobcatcher koster kun 1500 nok (engangskostnad) og du har tilgang helt fram til du er i ny jobb. Om ikke du vil kjøpe hele programmet så kan du fra og med 15/08 også kjøpe individuelle moduler som CV, søknad, intervju, plan og strategi, 6 kanaler til ny jobb, Sosiale Medier for jobbsøkere + mer.  Jobcatcher har blitt en like stor suksess som DUJSK og du kan lese massevis av referanser på FB siden https://www.facebook.com/JobCatcher-303854106711648/?ref=br_rs